Communiceren over duurzaamheid:

dwarsboom jezelf niet

Studio-Spits_Cirkel_Fabian-Desmicht_alt-2_GROEN_LQ
Fabian Desmicht, Studio Spits

Maak je werk van duurzaam ondernemen? Dan wil je daarover vertellen. Tuurlijk! Maar let op hoe je dat doet. Niet als olifant in een porseleinwinkel, want dat doet je geloofwaardigheid en reputatie geen goed. Wel beredeneerd, volledig en transparant. Zó moet het alvast niet.

1. Communiceer uitsluitend extern

Ja, over je duurzaamheidsacties praten met de buitenwereld is belangrijk. Maar daarmee alleen red je het niet. Zorg dat je de hele organisatie meekrijgt: alle medewerkers, plus de directie. Betrek iedereen al bij het begin van je duurzaamheidstraject.

2. Communiceer alleen maar intern

Het andere uiterste geldt ook: bespreek je vooruitgang op duurzaamheidsheidsvlak niet alleen intern. Bijvoorbeeld uit angst voor kritiek van buitenaf. Durf je met andere woorden kwetsbaar opstellen. Dat is pas authentiek. Zolang je helder aangeeft welke weg je nog te gaan hebt, zit je safe.

3. Vermijd cijfers als kiespijn 

Cijfers. De ene wordt er razend van. De andere razend enthousiast. Maar hoe je het ook draait of keert, als je communiceert over duurzaam ondernemen, maken cijfers het verschil. Ze tonen hoe je vooruitgaat – tenminste als je ze afzet tegen je SMART-doelstellingen. En ze zijn broodnodig om geloofwaardig te rapporteren. 

4. Hou het droog en zakelijk 

Want duurzaamheid is serious business. Dat klopt. Maar het is ook mensenwerk, met impact op je omgeving. Laat dus mensen aan het woord. Vertel hun verhaal. Want verhalen inspireren anderen om ook hun gedrag aan te passen.

5. Praat alleen over je successen 

… en zwijg in alle talen over wat je niet doet. Slecht idee. Heb je op bepaalde domeinen geen vooruitgang gemaakt? Loopt het stroef? Wil je liever niet uitpakken met de negatieve impact van je activiteiten? Gooi weg die mantel der liefde. En vertel transparant waar je staat. 

6. Spring mee op de kar als er iets viraal gaat

Pride Month, Black Lives Matter, genderinclusiviteit … de drang is groot om je stem te laten horen. Om je steun uit te drukken. Maar how, niet zo snel. Want schiet je pas in de communicatiemodus wanneer een gevoelig maatschappelijk topic hot wordt? Dan ben je te laat. Communiceer over de punten waar je echt impact hebt.

7. Vertel alles wat in je opkomt

Breng je in kaart wat je allemaal kunt vertellen? Dan raak je al gauw overweldigd. Stel jezelf de vraag: hoe relevant is dit alles voor onze stakeholders? Wees geen spraakwaterval, maar wees spaarzaam. En beperk je tot je materiële topics

TIP – Durf anderzijds méér te vertellen dan wat de regelgeving strikt verwacht. Kom naar buiten met wat ertoe doet. Dan zit je goed.

8. Ga rainbowwashen met de SDG’s

De SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN vormen een kleurrijke mozaïek. De tegels staan mooi op websites en in rapporten. Maar vaak staan ze daar ten onrechte – we spreken dan van rainbowwashing. 

Kleef de SDG’s dus niet zomaar op je duurzaamheidsacties, als een sticker op een lantaarnpaal. Lees ze grondig en hertaal ze naar jouw context. Bijvoorbeeld: hoe helpt jouw organisatie concreet mee de armoede uit de wereld?

9. Goochel met duurzaamheidscertificaten

Er zijn honderden labels en certificaten die duurzaamheid claimen. Soms toveren organisaties ze zelfs uit hun eigen hoed. Doe dat niet. Wil je een duurzaam label of certificaat behalen? Denk dan goed na waarom je dat wilt. Maar wat je ook doet: vind er niet zelf een uit.

Greenwashing: voor alles een likje groene verf

Greenwashing? Dat is je organisatie groener voordoen dan ze is. Dat kan mét of zonder woorden. Want ook zwijgen over minder gunstige aspecten valt onder greenwashing.

Je kunt zelfs greenwashen met design alleen. Zo gepiept met een lentegroene tint, foto’s van windmolens en heen en weer wuivend gras, of suggestieve afbeeldingen van hongerige kinderen in Afrika naast hun witte redder. Te vermijden.

10. Zet je organisatie neer als duurzaamheidsheld 

Het doel is niet om jouw organisatie op een voetstuk zetten. Wel om verantwoordelijk om te gaan met jouw impact in de wereld. Positief, neutraal of negatief. Communiceer dus bescheiden, jezelf bewust van je sterktes en gebreken. En van je verleden, heden en toekomst.

De duurzame toekomst van jouw onderneming?