Transparant communiceren over duurzaamheid versterkt je reputatie

Studio-Spits_Cirkel_Fabian-Desmicht_alt-2_GROEN_LQ
Fabian Desmicht, Studio Spits

Niemand verwacht dat je van vandaag op morgen Patagonia* wordt. Wél dat je concrete duurzaamheidsambities hebt en daar open en transparant over communiceert. En ja: toegeven dat een aantal dingen nog niet perfect lopen, hoort daar ook bij.

Duurzaamheid is meer dan een goednieuwsshow

Proberen, evalueren en bijsturen. Duurzaam ondernemen is een continu verbeterproces. Zonder eindbestemming, maar met gestage groei als constante. Dat geldt voor alle bijbehorende domeinen: van milieukwesties over digitalisering tot diversiteit en inclusie.

Duurzaamheidscommunicatie verdient dan ook een vaste plaats op je agenda. Niemand zal je veroordelen als je nog niet al je ambities gerealiseerd hebt. Wel als je daar niet oprecht en transparant over communiceert. Vertel dus eerlijk waar je vandaag staat en waar je naartoe wilt. Deel je plan van aanpak en resultaten, maar ook je werkpunten en uitdagingen.

Transparantie zorgt voor vertrouwen

De manier waarop je over duurzaamheid communiceert, bepaalt je geloofwaardigheid. Vertel je alleen een positief verhaal? Dan laat je her en der alarmbellen afgaan. Schets je daarentegen het volledige plaatje? Dan versterk je niet alleen je reputatie, maar ook het vertrouwen bij je stakeholders.

Transparantie is een eerste stap in de goede richting voor wie met duurzaamheidscommunicatie écht een verschil wilt maken. Stap twee? Je stakeholders actief op de hoogte houden. Dat betekent: hen betrekken bij lopende projecten, acties en resultaten delen en regelmatig terugkoppelen over je duurzaamheidsambities.

Eerlijk communiceren over duurzaamheid? Zij doen het je voor

Transparantie tilt je duurzaamheidscommunicatie naar een hoger niveau. Dat bewijzen ook maatwerkbedrijf De Winning en voedingsbedrijf Vandemoortele. Zij wonnen met hun duurzaamheidsrapporten 2021 de awards voor Best Impact Sustainability Report 2022.

Trots en nuchter. In het voorwoord van haar duurzaamheidsrapport 2021 bewijst De Winning dat beide houdingen perfect samengaan:

De Winning is op een ontdekkingsreis en de zee is af en toe wat ruw waardoor het lastig is om de boot stabiel te houden. Maar we varen wel de juiste koers met één gemeenschappelijk doel voor ogen: samen met onze collega’s en bevriende partners mensen laten groeien en als organisatie bijleren.” (p. 5)

Die conclusie maakt het maatwerkbedrijf meermaals tastbaar. Bijvoorbeeld in het artikel rond het EFQM-kwaliteitslabel:

“Het kwaliteitslabel leert dat De Winning het dus lang niet slecht doet. Plotse, grote veranderingen voor de medewerkers zullen er niet zijn. Maar verandering is er altijd wel bij De Winning. De organisatie evolueert nu eenmaal. Wat ook een valkuil is, bleek uit de doorlichting. Want onze medewerkers hebben vaak graag dat de dingen blijven zoals ze zijn. Niet iedereen aanvaardt verandering gemakkelijk. Maar dat is heel normaal.” (p. 34-35)

De Winning kiest bewust om gestaag te veranderen, met oog voor de uiteenlopende belangen die spelen. Zo kunnen haar mensen optimaal en in alle comfort mee groeien. Door deze uitdaging eerlijk te delen, versterkt ze haar reputatie als menselijk en sociaal geëngageerd bedrijf.

Duik in het duurzaamheidsrapport 2021 van De Winning.

Voedingsbedrijf Vandemoortele

Vandemoortele gaat nog een stapje verder dan De Winning. Hoe? Door transparantie in haar voorwoord expliciet ‘een morele plicht tegenover de samenleving’ te noemen:

“The sustainability report has led to a higher degree of associate understanding and involvement. We also have a duty to be transparent to the outside world: our customers, for example, need to know what is in our products before they decide to sell them. Transparency is a key element through which we will continue to build internal and external trust.” (p.7)

Die belofte van transparantie maakt Vandemoortele ook waar. Met het hoofdstuk rond voedingswaarden, bijvoorbeeld:

“A second important challenge was – and remains – further improvement of the nutritional value of our products while at the same time keeping the taste and quality unchanged. In 2021, we made significant progress regarding our Clean Label targets. (…) Of course, we need to view sustainability in terms of our total portfolio: an indulgence product like a croissant will never achieve a Nutri-Score A, and that’s not our goal either.” (p.7)

Vandemoortele vertelt eerlijk over heersende uitdagingen en de oplossingen ze daarvoor bedenkt. Concrete ambities en doelen lijnt ze duidelijk af, om foute verwachtingen te voorkomen. Door transparantie te beloven én te geven, slaagt het bedrijf erin om het vertrouwen van haar stakeholders te versterken.

Neem zeker een kijkje in het duurzaamheidsrapport 2021 van Vandemoortele.

*Patagonia staat te boek als pionier op het vlak van milieu-impact bij kledingproductie. In 2022 schonk oprichter Yvon Chouinard zijn bedrijf aan een stichting en non-profitorganisatie, die met de winst de strijd tegen de klimaatverandering aangaat. In juni 2023 kwam Patagonia in opspraak toen bleek dat ze haar due diligence-onderzoek niet altijd even grondig uitvoert. Dat betekent dat ook Patagonia een beroep doet op fabrieken die het niet zo nauw nemen met de correcte verloning van hun werknemers.

Ook klaar om transparant te communiceren over jouw duurzaamheidstraject?

Als partner in sustainability en storytelling helpen we je om voorsprong te nemen in de weg naar een transparant duurzaamheidsverhaal.